Borst & decollete
Steeds meer vrouwen laten een borstcorrectie uitvoeren. De vorm of de grootte van borsten kan veel gevolgen hebben bij het zelfvertrouwen van vrouwen. Drie soorten behandelingen van een borstcorrectie zijn: een borstvergroting, een borstverkleining en een borstlift.
Borstvergroting
Er worden in Nederland jaarlijks ruim 3.000 borstvergrotingen uitgevoerd. Bij de behandeling van een borstvergroting zijn er voor de implantaat verschillende mogelijkheden. De meest gebruikte implantaten zijn van silicone of gevuld met fysiologisch zout. Ook hebben de implantaten verschillende vormen. Er is keuze uit ronde- en anatomische implantaten.
De implantaten worden via een snede in de huidplooi ingebracht. De snede wordt onder de borst, in de oksel of naast de tepel gemaakt. Dit hangt er vanaf wat er is afgesproken met de chirurg.
De borstvergroting kan om verschillende redenen worden uitgevoerd.
- De borsten zijn in de puberteit te klein gebleven.
- Het volume van de borsten is afgenomen na een zwangerschap, ouderdom of vermagering.
- De borsten hebben een ongelijke grootte.
Voor Na
Borstverkleining
Vaak besluiten vrouwen voor een borstverkleining wanneer de borsten te zwaar zijn. Er kunnen hierdoor rug-, schouder-, of nekklachten ontstaan. Ook bij uitzakking van de borsten of verslapping van de huid wordt de behandeling uitgevoerd.
Voor Na
Bij een borstverkleining wordt er overtollige huid weggehaald en klier- of vetweefsel. Hiervoor is bij een borstverkleining een litteken rondom de tepel niet te vermijden. Ook moet er een verticale snede worden gemaakt van de tepels naar de onderzijde van de borst. De tepels worden altijd naar boven verplaatst omdat bij grote zware borsten de tepels naar beneden wijzen. Dit allemaal gebeurt onder volledige narcose. Hierdoor is borstverkleining ook een zwaardere ingreep dan een borstlift of borstvergroting.
Snede bij een Verplaatsing van Hechtingen bij een
borstverkleining de tepel borstverkleining
Borstlift
Bij oudere vrouwen bevindt de tepel zich vaak lager dan de borstplooi, waar de tepel dus normaal gesproken hoort te zitten. Dit kan worden behandeld door middel van een borstlift waarbij de tepel omhoog wordt geplaatst. Bij de behandeling wordt eerst een snede gemaakt rond de tepel, dan wordt de overtollige huid weggenomen en hierna wordt de tepel naar boven geplaatst. Wanneer het nodig is om ook een verticale snede te maken, vanaf de tepel naar de borstplooi, wordt dit ook toegepast.
Overtollige huid die Littekens na de
wordt weggesneden behandeling
Door het verwijderen van de overtollige huid worden de borsten vaak iets kleiner. Hierdoor wordt de borstlift zo nu en dan ook gecombineerd met een borstvergroting.